Powered By Blogger

Thursday, 7 May 2015

PER O. LØVAAS - AASE DREIERI (1884-1984)

Aase dreieri-møbel-Ill.



Møbelhistorie fra perm til perm
I 1884 startet Peder O. Løvaas opp med møbelindustri på Ganddal. Søndag blir han hedret med et relieff på portalen til Aase Dreieri.
Geir T. Hagen (Stavanger Aftenblad)
Publisert: 08.nov. 2002 10:46 Oppdatert: 08.nov. 2002 10:46

Det skjer på samme dag som boken om bygdas over hundreårige møbeleventyr lanseres.

I tre år har ildsjeler i Lions Club Ganddal/Sandnes jobbet for å få samlet bygdas møbelhistorie.

- Vi kom nesten i gang for sent. Hadde vi ventet noen år til, kunne vi risikert at de fleste viktige kildene var døde, sier Magnor Wetteland som har utgjort arbeidsgruppen sammen med Paal Borsheim, Hogne Vetrhus, Terje Lunde og Roald Brekke. Selve boken er ført i pennen av Oddvar Lavold

MÅTTE KRYPE. Sentralt i det over hundreårige i møbeleventyret sto Peder O. Løvaas som bygde opp Aase Dreieri fra bunnen av. Bragden ble ikke mindre av at Løvaas var sterkt handikappet etter å ha fått rakitt (engelsk syke) eller poliomyelitt (de lærde strides) som fireåring. Han måtte derfor krype rundt på alle fire. Når han skulle bevege seg over større avstander brukte han hest å kjerre.

Det skulle vise seg at hans håndverksinnsats i sterk grad bidro til å utvikle Ganddal fra en liten jordbruksbygd til å bli et senter for norsk møbelproduksjon. På det meste var det 12 møbelfabrikker i den vesle bygda.

RELIGIØST. Da Løvaas startet opp, besto Ganddal bare av fem gårder. Han måtte derfor bygge opp losjiheimer til arbeiderne, samtidig som han holdt dem med mat. Etter hvert ble Ganddal også et viktig religiøst senter i distriktet, med tre bedehus. Løvaas grunnla selv Ebeneser som også i dag er svært livskraftig.

Bedehuskulturen i bygda er omtalt i et eget kapittel, sier Wetteland, og legger til at arbeidsgruppen har brukt mye tid på å finne fram til de gode historiene.

I tillegg til bokutgivelsen, har Lions og Ganddal bydelsutvalg engasjert kunstneren Sverre Hebnes, som også er fra Ganddal, til å lage et relieff av Løvaas. Kunstverket som allerede er på plass i portalen til Aase Dreieri, skal avdukes søndag.

MINNESTED. - Vi har også planer om å lage et minnested ved porten hvor vi skal vise Ganddals møbelhistorie i bilder, opplyser Wetteland.

Søndagens program starter klokken 16.00 med avduking av relieffet på dreieriporten. En time senere åpner en møbelindustri-utstilling i bydelshuset.

Der skal også Magnor Wetteland holde foredrag om møbelindustrien på Ganddal, samtidig som det skal vises en film fra verdensutstillingen i Brussel i 1958 hvor tre av møbelfabrikantene på Ganddal deltok. I tillegg blir det kafé og salg av den rykende ferske boken.


No comments:

Post a Comment